Travel with me: Two days in Sofia

By Just Ajda - 3.9.18

sofia-bulgaria-travel-two-days

Sofia. Mesto, ki me je navdušilo in prevzelo. Utrip mesta je čudovit, ljudje so na ulicah, v parkih, restavracijah, povsod. Dogaja se. Z veselem bi se vrnila in preživela kak dan, dva samo v mestu, z ljudmi, z dogajanjem, poslušala ulične glasbenike in uživala v barih in restavracijah. Če pa govorimo o samem ogledovanju mesta, sta dva dni vsekakor dovolj, trije, če štejemo še izlet v Plodiv, ki ga vsi domačini tako priporočajo. Hoja naokoli po Sofii ne predstavlja večjih problemov, zmeraj sem se počutila varno in hitro se znajdeš. Sofia je res zelo zeleno mesto, ogromno je majhnih in malo manj majhnih parkov s svojimi fontanami, kjer se lahko vsedeš, odpočiješ, kupiš hrano, pijačo in uživaš. Če pa hoja ni zate, pa je tukaj METRO. Ima samo dve liniji in vse je jasno označeno, tudi v gajici in ne samo cirilici. Cena ene vožnje je 1,60LEV.
 Letališče ima dva terminala in med obema terminaloma do 19.00 vozi brezplačen avtobus. V Sofiji se turisti porazgubijo in res nisem imela občutka, da je zelo turistično mesto, kar se je, seveda hitro izkazalo za napačno predvidevanje. In kako sem preživela svoja dva dni (in dve noči) v Sofii?
Sofia. A city that impressed me and took me over. The city wibe is wonderful, there are people on the street, in the parks, there are people everywhere. I'd love to go back and spend a day or two in the city, just hanging around, absorbing everything that's happening, listen to street musicians and enjoy in the bars and restaurants. But if we are talking only about sightseeing, two days are certainly enough to explore everything or three days if you take  trip to Plodiv too, a trip all the locals recommend. Walking around Sofia isn't problematic, I felt safe and it was easy to find your way around. Sofia is a really green city, there is a ton of smaller and bigger parks with a bunch of fountains where you can sit down and relax, buy something to eat or drink and just enjoy. But if walking isn't for you, there is also a metro. It has two lines and everything is very well marked, not just in Cyrillic. One ride costs 1,60LEV.
 The airport has two terminals and there is a bus running between both for free. But be careful, it is operating only until 19.00. I haven't had a feeling of crowdiness in Sofia, and I hadn't had it for a very touristy city which turned out to be completelly wrong. And how did I spend my two days (and two nights) in Sofia?

sofia-bulgaria-travel-two-days


Prvi dan - popoldan/ First day - afternoon:

sofia-bulgaria-travel-two-days

Kratek sprehod po mestu z zemljevidom v roki. Tako, da dobiš občutek za smer, velikost in orientacijo. Brez nekega velikega cilja, pač, malo naokoli, po parkih, po ulicah in po mestu. Čas za večerjo. Ponudba hrane je velika tako v raznolikosti kot tudi v cenovnem rangu, jaz zagotovo priporočam obisk verige HAPPY, ki me je navdušila s kakovostjo hrane, hitro in prijazno postrežbo in nesramno nizkimi cenami! Z veliko truda bo večerja za dva mogoče presegla ceno 30LEV. Po večerji pa sledi sprehod po glavni promenadi mesta - VITOSHA BOULEVARD. Ulica, kjer se dogaja. Restavracije, gostilnice, trgovinice in, meni najljubši, ulični glasbeniki. Pijača v eni izmed gostilnic je skorajda obvezna, stilov je za vsak okus in za vse želje. 
A short walk trough the city with a map. This way you get a feeling of direction, size and orientation. No goal, just walk around, trough parks and streets. And, of course, to find something to eat. There is so much you can eat there, but I recommend HAPPY, a chain restauarnt with good food and quick and nice service. And the prices are super cheap! If you will try really hard, you might pay more then 30LEV for a dinner for two. When you are fed, take a walk on the main city street - VITOSHA BOULEVARD. A street where city life lives. Restaurants, bars, shops, and my favourite, street musicians. A drink is almost a must in one of the shops, there is something for every taste.

sofia-bulgaria-travel-two-days


Drugi dan / Day two:


sofia-bulgaria-travel-two-days

Priporočam udeležbo FREE WALKING TOUR - a. Lokalni vodič te pelje na zunanji ogled vseh pomembnih točk mesta in ti na zabaven način predstavi mesto, zgodovino in znamenitosti. Celotna pot traja približno dve uri, več o njih si pa lahko prebereš TUKAJ. Po tej izkušnji je čas za hrano! Najboljši postanek je v katerem izmed premnogih parkov, kjer boš zagotovo našla tudi kako stojnico s hrano. Meni je bil najbolj všeč park ob stadionu, ki je pa tudi pravi raj za otroke, kaj vse so imeli tam!
I recommend FREE WALKING TOUR. A local guide takes you troughout the city and shows you all the main interesting points and in a fun and interesting way presents you the city, its history and main sights. The entire route lasts around two hours and you can read more about it HERE. After Free walking tour it's, once again, time for food. Find yourself a nice park to sit in and you are very likely to find someting to eat there. My favourite was the park near the stadium, a realy paradise also for children, the playground there was amazing!

sofia-bulgaria-travel-two-days

Popoldan priporočajo ogled gore Vitosha, ki si je jaz na žalost nisem ogledala, ampak po slikah sodeč izgleda noro zanimivo! Zvečer pa je čas za utrip mesta. Ogromno znamenitosti je vsaj malo razsvetljenih, vodnjaki so, vsaj tisti večji, pa tudi kak manjši, osvetljeni, povsod so ljudje, ulični umetniki, dogajanje te posrka vase, če se mu le prepustiš. Obvezen je vsaj sprehod po Vitosha Boulevard in naprej po parku in vodnjakih.
In the afternoon people recommend a visit to the Vitosha mountain, which I haven't had a chance to see, but it looks amazing in the pictures! When the night comes, it's time to feel the city vibe. Many sights have lights , there is a bunch of fountains with lights, there are people everywhere, street artist and everything happenign around you it just sucks you in. A must is a walk in Vitosha Boulevard and onwards to the park and the big fountains.

sofia-bulgaria-travel-two-days

Tretji dan - dopoldan / Day three - morning:

sofia-bulgaria-travel-two-days

Vse, kar se ti je prejšnji dan zdelo zanimivo na Free Walking Tour-u si lahko danes ogledaš od znotraj. Kaj jaz priporočam? 
Zagotovo ogled vseh cerkev iz Trga strpnosti:
Krščansko cerkev, ki je od vseh najmanj zanimiva, je pa zanimiva okolica z ruševinami, sinagoga, kjer je vstopnina 4LEV, ruska - pravoslavna cerkev in mošeja.
Everything you found interesting on the Free walking tour, you can see today from the inside too. What do I recommend?

Absolutelly all the churches you can see at square of tolerance:
The christian church, that is the least interesting one, but its surroundings are very interesting, the sinagouge, with 4LEV entrance fee, russian orthodox church and a mosque.


sofia-bulgaria-travel-two-days

Obvezen ogled je še ogled Sofiijine cerkve, ki je najstarejša še delujoča cerkev v Evropi, skupaj z njenim podzemnim delom (6LEV), ki je zelo zanimiv in presenetljivo velik, ter katedrale Alexadner Nevsky, ne pozabi pa tudi na zdravilne izvire mineralne vode, ki sicer iz pipe priteče vroča, ampak, ko se ohladi je odlična! Seveda je v Sofii še ogromno drugih znamenitosti in obiska vrednih krajev, ki jih boš spoznala na Free Walking touru, tako da lahko nato sprehod po mestu prilagodiš svojim željam in zanimanjem.
Sledi še kosilo in odhod do letališča. Ponovno priporočam Happy, še zmeraj se mi pocedijo sline, ko pomislim na njih! Za konec pa še en kup slik iz Sofie ;)
A must see is the Sofia's church, the oldest still working church in Europe, together with its underground part (6LEV), which is very interesting and actually wuite big, the Alexander Nevsky Cathedrale and don't forget about the healing springs of mineral water which comes very hot out of the ground, but when it cools off, it's delicious. Of course, there is a lot of other stuff to see and do in Sofia, which you all get to know at Free Walking Tour, so you can addapt this walk to your wishes and interests.
Lunch and then it's time so say good buy and going to the airport. I, once again, recommend Happy, I'm still drooling over how good the food was. And for the end, a bunch of pictures from Sofia ;)

sofia-bulgaria-travel-two-days
Alexander Nevsky cathedrale

sofia-bulgaria-travel-two-days
Alexander Nevsky cathedrale

sofia-bulgaria-travel-two-days

sofia-bulgaria-travel-two-days
Monumet to Soviet army
sofia-bulgaria-travel-two-days

sofia-bulgaria-travel-two-days
Church of St. George

sofia-bulgaria-travel-two-days

*1 LEV = 0,50€

Xoxo, A.

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarji

Each and every comment is appreciated and read =) Spam links will be deleted.
Xoxo, A.

INSTAGRAM